Tio Pepe i Kungsbacka

Historia

Platsen Tio Pepe står på har en hel del historia minst sagt!

Precis utanför Tio Pepe’s Lounge låg till en början kajen, centrum för fiskebåtarna i ”Koningsbakke”, som Kungsbacka en gång kallades. När sillskutorna anlände till Feskestreten – som den sista biten utav Torggatan hette – annonserades detta genom att man hängde upp ett antal sillar i torgets lykstolpe. Inom kort var ”Koningsbakkes” alla husmödrar samlade vid kajen för inköp utav fisken!

Feskestret användes även som ett av områdets vattenställen, pojkar och flickor skickades ner hit för att tömma gamla fyllda hinkar och fylla på nya med vatten för att senare användas för disk och tvätt, gångbron fanns givetvis inte då. Själva platsen som Tio Pepe ligger på låg då den Byrmanska gården. Ägaren var en av de styrande i staden vid slutet 1800-talet, Färgmästare Byrman. År 1900 öppnade Alfred Jönsson här en fiskaffär som kom att stå i hela 80 år. Än idag finns en del av de gamla byggnaderna kvar i husgrunden.

Kroglivet var ingen höjdare på den tiden, slagsmål med knivar och knytnävar var mer en regel än undantag, men visst fanns det ett flertal, bland annat ”Sorgen” och ”Glädjen”.

 

Kort information om Kungsbacka i överlag.

Koningsbakke nämndes första gången i en skrift från 1300 talet. Med ”bakke” antagligen menat backen upp till Varlaplatån, som var bebodd redan för hela 3500 år sedan! År 1645 blev Kungsbacka svenskt, efter att ha tillhört Damnark då även Halland ägdes av dem, detta var då Danmarks minsta stad. Kungsbacka blev officiellt en stad år 1582, nu med mer än 400 härliga år på nacken.

Tio Pepe · Södra Torggatan 1 · 434 30 Kungsbacka · Tel: 0300 199 04 (Restaurang) · 0300 199 40 (Pizzeria) ·E-post:restaurangtiopepe@gmail.com